Comitetul Mixt Guvern- ONG

În data de 25 martie 2014 a avut loc prima Reuniune a Comitetului Mixt – Guvern pentru Politica publică naţională privind ONG în România, organizată de către Agenția pentru Informarea și Dezvoltarea Organizațiilor Neguvernamentale AID-ONG și Fundația Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale – CENTRAS.
Proiectul prezentat în cadrul conferinței urmăreşte încheierea unui acord de parteneriat între sectoul neguvernamental şi reprezentanți ai Guvernul și Parlamentului României cu scopul de a dezvolta la nivel naţional o politică publică eficientă şi coerentă. Pentru sustenabilitatea acestei colaborări este nevoie de adoptarea unor documente, precum coduri de conduită privind finanţarea şi consultarea ONG, precum şi adoptarea, totodată, în Parlament a legii privind relaţia stat-ONG în România.

În prezent, în România, comunicarea publică între organizaţiile non-profit şi instituţiile statului este deficitară, acest fapt datorându-se atât unei temeri din partea instituțiilor statului, cât și din partea mediului asociativ de a elimina barierele de comunicare și de a construi un document cadru care să prevadă responsabilitățile fiecăruia dintre aceștia. Motivul pentru care reprezentanții asociației noastre au participat la această conferință este tocmai acela de a ajuta la crearea unui dialog între mediul asociativ și instituțiile statului, cu scopul de a ajunge la un numitor comun și de a creiona un document cadru care să reprezinte, formal, contribuția mediului asociativ la creionarea politicilor publice în statul românesc.

Alături de numeroasele organizațiile neguvernamentale prezente la această întrunire, am avut plăcerea de a asculta și opiniile unor persoane avizate, personalități ale spațiului public românesc, printre care vicepreşedintele Senatului, Marius Obreja, fostul ministru delegat pentru Turism şi IMM-uri, Maria Grapini, candidată pentru demnitatea de membru în Parlamentul European, Florica Chercheş, deputat ales în Colegiul Uninominal nr. 9 – ORADEA şi nu în ultimul rând, Mihai Răzvan Ungureanu, fostul premier al României.

Alături de scopul principal al acestei reuniuni, respectiv identificarea unui punct de vedere comun cu privire la un viitor protocol de colaborare între organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanții instituțiilor publice din România, a fost dezbătut un alt aspect extrem de important pentru mediul asociativ: finanțarea proiectelor organizațiilor neguvernamentale. Părerea majorității mediului asociativ a fost că instituțiile statului nu recunosc importanța proiectelor și activităților mediului asociativ, una dintre cauzele principale a creionării politicilor publice neconforme cu realitatea în care trăim.

Având în vedere actualul context al finanțării mediului asociativ în care statul român are ultimul cuvânt atunci când vorbim de finanțări de la stat sau de finanțări operate de instituțiile statului, putem afirma faptul că mediul asociativ are de suferit atunci când nu este acordată o atenție și o importanță cuvenită raportului direct între experiența ONG-urilor și liniile de finanțare deschise cu privire la anumite domenii de interes.

Potrivit domnului Mihai Răzvan Ungureanu, principiul transparenţei este primul criteriu de luat în considerare atunci când vorbim despre un document cadrul de colaborare sau despre finanțările primite de la stat „În timp ce ONG- urile firesc cer transparenţă, pentru ca informaţia să ajungă în atenţia cetăţenilor, statul face orice îi stă în putinţă ca aceasta să lipsească. Găsesc adesea în proiectele pe care statul le demarează, că nu există citare. Statul îşi însuşeşte ideile şi proiectele depuse de ONG-uri fără a le recunoaşte meritele.”

Una din concluziile firești ale acestei dezbateri este redată de importanța care ar trebui acordată comunicării și dialogului între mediul asociativ și instituțiile statului atunci când vorbim despre schiţarea unor politici publice. Semnarea unui parteneriat care să aibe ca scop delimitările, atribuțiile și beneficiile  unei astfel de colaborări este necesară în societatea democratică în care trăim.

Iniţiativa de parteneriat între reprezentanții mediului asociativ și reprezentanții instituțiilor statului român nu este o idee nouă, ci una care are deja un trecut pozitiv. Ea aparţine englezilor care, în 1998, au înfiinţat aşa – numitul Community Pact, pe care l-au redenumit ulterior, ComPact. Scopul acestui document este același pe care îl are în vedere și ComitetulMixt Guvern – ONG, acela de a crea o legătură eficientă între dorinţele şi problemele cetăţenilor şi metodele de soluţionare ale instituțiilor statului, Guvernul și Parlamentul României.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

Comments are closed.