Conferinta ” Cultura participativa in Romania”

Pe data de 25 octombrie a avut loc Conferința ”Cultură participativă în România”, organizată de Fundația Multimedia în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative și Operation Research. Evenimentul a avut loc la Univeristatea Politehnică din București și s-a bucurat de prezența unui număr important de participanți, reprezentanți ai diferitelor ONG-uri.
Seminarul s-a adresat reprezentanților societății civile organizate, în vederea prezentării celor mai importante concluzii ale proiectului ”Inițiativa pentru societatea civilă” co-finanțat prin Fondul Social European prin Programul Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Conferința a fost moderată de patru dintre membrii proiectului, fiind vorba de dl. Radu Cucută, dl. Vlad Achimescu, dl. Daniel Buti și dna. Diana Tîlvîc. Dl. Radu Cucută a prezentat maniera în care s-a desfășurat cercetarea, menționând faptul că în acest sens au fost realizate sondaje de opinie la nivelul fiecărei regiuni, au avut loc focus-grupuri, dar și analize de date și statistici oficiale cu scopul de a măsura implicarea civică, participarea la vot și participarea la decizia politică.
În urma cercetării s-a arătat faptul că românii au un profil civic neparticipativ. În plus, societatea civilă românească este dominată de valori de supraviețuire, care primează în fața celor de autorealizare, iar referitor la politică există un consum ridicat de informație, dar o cunoaștere redusă a instituțiilor publice.
În vederea creșterii ratei de participare, dl. Daniel Buti a prezentat o serie de recomandări ONG-uri din România. Ghidul prezentat îndeamnă organizațiile să coopereze și să renunțe astfel la individualism, să stimuleze voluntariatul și nu în ultimul rând, să opteze pentru comunicarea directă prin intermediul membrilor și voluntarilor, în detrimentul mijloacelor media.
Prin proiectul ”Inițiativă pentru societatea civilă” a fost creată și o hartă on-line unde pot fi consultate datele privitoare la nivelul de participare pe fiecare regiune în parte, în funcție de mai multe eșantioane, atitudini și orientări, aceasta fiind disponibilă la adresa http://www.infopolitic.ro/category/cercetare-isc/harta .

Revenim cu o galerie foto în cel mai scurt timp posibil…

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

Comments are closed.