Forumul National ONG, 2013 – editia a 13-a

Ne apropiem cu paşi mari de sfârşitul de an, însă sectorul asociativ nu slăbeşete ritmul de implicare în problematici importante pentru societatea românească. Astfel, a venit rândul să participăm la Forumul Naţional ONG, care, în acest an, şi-a propus diseminarea informaţiilor în vederea identificării de noi premisele pentru un nou Contract Social. Anul acesta cuvinte precum parteneriat şi cooperare au făcut echipă bună cu noile aplicaţii media.
Felicităm echipa Centras care a avut rolul de manager de proiect, dar si asociaţiile şi fundaţiile care au dat o mână de ajutor.
Forumul s-a axat foarte mult pe abordarea separată a temelor prin dezbateri in cadrul diferitelor ateliere de lucru. Astfel, la Atelierul “Justiţie şi Politici Anticorupţie”, am asistat la o dezbatere care a pornit de la prevederile Cartei Albe ONG pe aceste două teme. Concluziile discuţiei au vizat propunerile venite atât din partea mediului instituţional, cât şi asociativ. Prezentăm unele dintre propunerile care ne-au atras atenţia:
1. Modificarea procesului de achiziţii publice în vederea asigurării unui grad ridicat de transparenţă. Aplicarea modelului din Slovacia, care din ianuarie 2011 a impus prin modificarea Codului Civil ca toate contractele pentru servicii încheiate de statul slovac vor trebui publicate pe internet. În caz contrar, ele vor fi considerate invalide.
2. Creşterea accesului la legislaţia naţională – transformarea site-ului Monitorului Oficial într-un sistem Open-data care oferă posibilitatea ca informaţiile postate să fie reutilizate. Tot legat de accesul la informaţii corecte şi complete, a fost reiterat interesul pentru modificarea Monitorului Oficial în direcţia publicării legilor consolidate, nu doar a modificărilor aduse de noua lege.
3. Nevoia de a elabora o cercetare amplă pe justiţie
4. Instituţionalizarea platformelor de cooperare
5. Soluţionarea problemei lipsei de educaţie juridică şi civică în şcoală.
6. Asigurarea serviciilor de consiliere a cetăţenilor cu instituţiile publice de către ONG-uri şi capacitarea instituţiei Avocatul Poporului.
Complementar la atelierului pe justiţie, am particpat la evenimentul de lansare oficială a proiectului Centrului de Resurse Juridice “InfoCorupţie”. Acest proiect, prezentat de Radu Nicolae, se concentrează în jurul unei aplicaţii pe telefonul mobil şi tabletă cu un sistem de operare Android şi IOS. Scopul aplicaţiei este de a surprinde indignarea cetăţenilor atunci când sunt nevoiţi să dea mită, când li se cere mită sau pentru sesizează un fapt de corupţie. Aplicaţia are mai multe funcţii: poţi suna şi reclama cazul la un telefon verde (gratuit) anticorupţie, poţi scrie o petiţie la care vei primi un raspuns în maxim 30 de zile sau poţi posta anonim cazul de corupţie pe piatadespaga.ro.
Astfel, am interacţionat şi cu proiectul piatadespaga.ro prezentat de Codru Vrabie care propune o cartografiere a şpăgii din România şi care ajută cetăţeanul să identifice “cea mai mică şpagă pentru un serviciu de calitate”.
La finalul evenimentului, am primit calandarul “Erupţie Anticorupţie” pe 2014, un proiect synergetica.
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

Comments are closed.