Intalnire cu istoria feminismului norvegian

„Sometimes we have to push ourselves to dare to use our voices.” Maiestatea Sa, Regina Norvegiei Sonja

[Uneori trebuie să ne automotivăm şi să îndrăznim să ne folosim vocea]

Ne-am întors de o saptămână din deplasarea ce a avut loc în Olso, Norvegia ca urmare a proiectului „Mobilitate pentru Egalitate” şi încă suntem impresionaţi de lumea pe care am descoperit-o în acele puţine zile pe care le-am petrecut în compania unor persoane de mare însemnătate.

Astăzi vă vom povesti despre scurta întâlnire la o cafea pe care am avut-o cu dna. Margunn Bjørnholt, un sociolog de renume care ocupă astăzi funcţia de preşedinte a Asociaţiei Norvegiene pentru Drepturile Femeilor. Biogafia ei o puteţi descoperi pe propriul site http://www.margunnbjornholt.no, însă istoria asociaţiei o puteţi descoperi în toate momentele cheie ale luptei pentru egalitate de şanse din Norvegia.

Revenind la întalnirea de miercuri, 23 aprilie, aceasta s-a concentrat pe identificarea punctelor de interes comune aferente temei privind violenţa domestică şi de gen şi pe consolidarea relaţiei Romano-Novegiene. Astfel, am discutat despre istoricul asociatiei Norvegiene pentru Drepturile Femeilor şi despre reuşitele acesteia în cadrul societăţii Norvegiene, însă şi despre neajunsurile cu care se confruntă Regatul astăzi în domeniul ONG-urilor. Principalele interese ale asociaţiei sunt blocarea propunerii legislative privind neincriminarea cumpăratorului de sex şi stoparea unei legislaţii care ar pune în balanţă dreptul reproducator al femeilor cu judecata morală a doctorilor de familie care ar putea elibera un document prin care poate decide asupra avortului în locul pacientelor. Această ultimă propunere a fost retrasă joi, 24 aprilie, ca urmare a mişcării civice puternice.

Cu privire la tema violenţei domestice şi de gen, discuţia s-a concentrat pe recomandarea a doua ONG-uri: The Women’s Shelter şi Rosa Project.

Totodată, am diseminat impactul pe care EEA Grants îl are asupra mediului asociativ din Norvegia în sensul în care acesta nu dispune de resurse financiare şi umane necesare pentru a face faţă numărului prea mare de solicitări din partea aplicanţilor.

Pentru moment nu vom încheia un parteneriat cu Asociaţiei Norvegiene pentru Drepturile Femeilor, în vederea intenţiei OSPV de a aplica pentru Runda a II-a a Fondului ONG, din cadrul EEA Grants gestionat de către Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Astfel, Asociaţia „O Şansă pentru Viitor” doreşte să propună spre finanţare proiectul Există Şansă după Violenţă” , care va fi destinat femeilor victime ale violenţei domestice şi de gen şi prin care ne propunem oferirea de consiliere juridică gratuită şi cursuri de formare profesională în vederea integrării pe piaţa muncii.

Mobilitate pentru Egalitate

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului ONG România, program finanţat de Granturile SEE şi administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

Comments are closed.