Nu lasa violenta sa conduca familia ta – Editia a III-a

Violenţa domestică în România a devenit o problemă socială, ce apare în studiile de specialitate ca având un trend ascendent, luând în considerare numărul cazurilor înregistrate şi consecinţele negative ce apar în comportamentul celor agresaţi fizic, psihic sau verbal.

Cercetarile relevă faptul că 78,9 % dintre persoanele chestionate consideră că femeile sunt principalele victime ale agresiunii în familie. De cele mai multe ori, soţul este agresorul, şi de regulă copiii asistă la aceste scene violente, care ulterior se răsfrâng şi asupra lor.

În ceea ce priveşte încrederea în autorităţile statului care au responsabilitatea de a sprijini victimele violenţei domestice, 87,6 % dintre respondenti  manifestă o încredere scăzută.

Cercetarea arată faptul că femeile abuzate nu comunică actele de violenţă la care sunt supuse, preferând să păstreze tăcerea. Lipsa comunicarii actelor de violenţa duce la un control social mai scăzut asupra dimensiunilor fenomenului violenţei domestice.

Îngrijorător pentru dinamica familiei romaneşti este faptul că aceste date se coroborează cu rezultate ale studiilor anterioare care arată că aproximativ 60% dintre femeile căsătorite sunt bătute de soţii lor cel puţin o dată.

Luând în considerare toate acestea şi conştientizând gravitatea fenomenului se impune crearea unui cadru legislativ clar şi cuprinzător, care să permită menţinerea sub control a actelor de violenţă care influenţează atât de puternic dezvoltarea ulterioară a femeilor si a copiilor, victime ale violenţelor.

În acest sens, Asociatia “O şansă pentru viitor” în parteneriat cu Centrul Unic de Voluntariat si Asociaţia No Abuse organizează a treia ediţie a evenimentului “Nu lăsa violenţa să conducă familia ta”.  Dezbaterea va fi susţinută de Dr. Mirela Zivari, împreună cu reprezentanţii asociaţilor partenere şi ai instituţilor publice responsabile cu menţierea ordinii publice.

Evenimentul va  fi structurat pe trei panel-uri, în care lectorii participanţi vor ţine scurte alocuţiuni despre importanţa unei informări corecte privind:

  • educaţia copilului, despre efectele violenţei în şcoală sau în familie, despre comportamentul copiilor şi despre necesitatea creării unui cadru normativ privind violenţa domestică.
  • Punctul de vedere instituţional şi soluţiile oferite de către autorităţile publice locale şi centrale privind violenţa, ca fapt social  deviant.
  • Sistemul social de protecţie, soluţiile legislative şi practicile administrative privind femeile victime ale violenţei domenstice.

Scopul conferintei este de  a atrage atenţia asupra violenţei existente în mediul familiei şi în instituţiile educaţionale şi găsirea de soluţii, obţinerea angajamentului instituţiilor responsabile de ordinea publică de a lua măsuri pentru sporirea siguranţei în unităţile de învăţământ şi în zonele din Bucureşti cu o rata crescută a infracţionalităţii juvenile şi a volenţei domestice, precum si acordarea de consiliere psihologică gratuită pentru cinci cazuri de violenţă în şcoli sau familie, cu sprjinul partenerilor acestui eveniment.

Aşadar, lansăm invitatia de a participa la această dezbatere profesorilor şi consilierilor psiho-pedagogi, persoanelor care au fost victime ale violenţei domestice, dar şi tuturor celor interesaţi de acest subiect.

Evenimentul va avea loc în data de 19 februarie 2012, începand cu ora 11.00, la Palatul Parlamentului. Cei care doresc să participe pot confirma prezenţa către una dintre următoarele persoane:

  • Alexandra Bogdan Tel: 0729.806.313

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

Comments are closed.