Raportul Ombudsmanului European pentru anul 2012

Încă din anul 1979, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie, cerând numirea unui Ombudsman European. Acesta este ales de forul legislativ comunitar pentru un mandat de 5 ani care poate fi reînnoit. Nikiforos Diamandouros, fost avocat al poporului în Grecia a fost reales în funcţia de Ombudsman, în ianuarie 2010, pentru o perioadă de încă 5 ani.

Orice cetățean sau entitate a Uniunii, poate apela la Avocatul european pentru a investiga o anume instituție pe motiv de administrare defectuoasă: nereguli administrative, incorectitudine, discriminare, abuz de putere, lipsă de răspuns, refuzul de informații sau întârzieri inutile. Ombudsmanul nu poate investiga Curtea Europeană de Justiție, în calitatea sa judiciară, Tribunalul, Tribunalul Funcției Publice, administrațiile naționale și regionale, persoane fizice sau juridice.

Raportul pe anul trecut a Ombudsmanului european relevă că acesta a gestionat peste 30.000 de plângeri și cerctează peste 3.500 de situații în care ar putea fi vorba despre suspiciuni de administrare incorectă a instituțiilor europene, numai în ultimii 10 ani.

Instituția Avocatului european al poporului reamrcă  în ceea ce privește procedurile decizionale o lipsă de transparență, dar și întârzieri privind adoptarea unor acte normative. De asemenea, referitor  la procesul de comunicare se observă deficiențe, datorate refuzului de a publica anumite documente oficiale. Totodată, raportul stipulează prezența discriminării, a lipsei de fair-play, dar și a unor conflicte de interese.

Anul precedent  cele mai multe sesizări au venit din țări precum Spania (340), Germania (273), Polonia (235) și Belgia (182)

Numărul mare de petiții adresate Ombudsmanului european vine în contextul  unui trend ascendent în ceea ce privește curentul eurosceptic, dar și în conjunctura crizei economico-politice ce a făcut înconjurul Europei.

Pe de altă parte, deducem faptul că cetățeanul european conștientizează că este purtător de drepturi și obligații și că există o instituție care are rolul de a-i apăra interesele. Activitatea intensă de peționare este de natură a atrage atenția asupra perfectibilității sistemului democratic european, recomandările Ombudsmanului fiind necesare într-un spațiu în care diversitatea este litera de lege, și în care cetățenii au percepții diferite asupra modului în care acestea trebuie să funcționeze.

Activitatea Ombudsmanului european trebuie să reprezinte o referință în ceea ce privește instituțiile omoloage de la nivel național.

În România, agenda publică a vizat în ultimii ani o reformă a  instituției Avocatului Poporului, datorită rapoartele diverselor organizații neguvermanetale, precum și a rapoartele MCV din domeniul justiției care au sesizat existența unor lacune și  vulnerabilități în reglementarea acestei instituții.

În acest sens, în cadrul Comisiei comune a Camerei Deputaților și a Senatului pentru reviziurea Constituției s-a supus dezbaterii propunerea de reformă și reconfingurarea a instituției Avocatului Poporului. Conform acestei inițiative, noua instituție va aduce plus-valoare sistemului democratic din România exercitând un rol de mediere, dar și de facilitare a comunicării în relația dintre cetățeni, autorități si instituții publice, pe de-o parte. De cealaltă parte, Ombudsmanul își va păstra atribuțiile referitoare la soluționarea conflictului de interese și doar în subsidiar de rezolvare a conflictului de drepturi.

Asociația O Șansă Pentru Viitor susține această inițiativă de modificare a legii fundamentale, deoarece consideră necesară existența unei instituții cu rol de mediere, stipulată la nivel constituțional, care să medieze între cetățeni și instituții și să exercite o activitate de petiționare competentă și continuă și care să aibă de asemenea, atribuții în ceea ce privește emiterea de raporate și recomandări pentru eficientizarea funcționării instituțiilor publice și nu numai.

FOTO:  http://www.timeshighereducation.co.uk/

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

One Response to “Raportul Ombudsmanului European pentru anul 2012”