Romania va infiinta centre si adaposturi pentru victimele violente domestice si de gen

Sursa foto

România a semnat Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, numită Convenţia de la Istanbul, în data de 27 iunie cu o ocazia sesiunii de vară a APCE.

Documentul reprezintă o exhaustivă reglementare internaţională în domeniu şi are ca principală filosofie prevenirea acestui tip de violenţă, prin încercarea de eliminare a stereotipurilor, prin posibilitatea de a introduce ca materie de studiu în şcoli conceptul de egalitate, dar şi prin existenţa unor persoane specializate care să aibă rolul de a ajuta victimele.

Inovaţia este reprezentată de prima definire a conceptului de gen, recunoscându-se nu doar diferenţierea clasică dintre femei şi bărbaţi, ci şi cea de ordin social care reflectă comportamente diferite ale celor două sexe. De asemenea, o altă noutate este dată şi de incriminarea şi sancţionarea unor acte de violenţă care până acum nu erau reglementate, printre care: sterilizarea forţată, mutilarea gentială sau violenţă psihică.

Statele semnatare ale Convenţiei vor înfiinţa centre care să ofere servicii specializate asistenţă medicală şi psihologică, consiliere juridică pentru victimele violenţei domestice, dar şi adăposturi destinate acestora.

Convenţia de la Istanbul a fost semnată până la acest moment de 24 de state şi ratificată de 11.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

Comments are closed.