Speak up for democracy!

Forumul Societăţii Civile din Centrul şi Estul Europei a început ca o discuţie între doi vechi prieteni, la care societatea civilă şi reprezentaţi ai instituţiilor de resort au fost invitaţi să ia parte. Adam Michnik, istoric şi membru al mişcării Solidaritatea din Polonia, şi Andrei Pleşu au făcut o introspecţie asupra evoluţiei democraţiei şi a modului de manifestare al societăţii civile.
Paralela între România şi Polonia a fost inevitabilă, însă un punct comun des invocat de către cei doi a fost situaţia tentionată generată de acţiunile Rusiei şi de presiunile pe care le exercită în Europa de Est şi, implicit, asupra societăţii civile.
„Trăiesc în societatea oamenilor vii, în care veghea cetăţenească lucidă amendează în mod egal neregulile acesteia”. Andrei Pleşu a subliniat că indiferent de curentele politice şi de influenţele externe, este de datoria oragnizaţiilor neguvernamentale, civile să sancţioneze abaterile de la cursul democratic al unui stat.
„Democraţia este bună, atâta vreme cât este pus un ochi pe ea” spune Andrei Pleşu, pe când Adam Michnik le doreşte statelor să fie plictisitoare, pentru că înseamnă că sunt democratice, iar societate civilă îşi face treaba bine.
Pe parcusul celor două zile, participanţii au discutat despre agenda Uniunii Europene, despre importanţa stopării corupţiei, despre efectele crizei economice asupra societăţii civile şi despre pârghiile pe care societate civilă, ea însăşi o pârghie pentru a corecta neregulile într-un stat şi pentru a contribui la respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşte, le are.
Lista integrală a vorbitorilor o veţi găsi aici.
Evenimentul a reprezentant un moment esenţial pentru rediscutarea rolului şi misiunea societăţii civile, dar şi pentru redeschiderea dialogului între reprezentanţii societăţii civile din 16 ţări.

Această primă ediţie a avut loc în perioada 27-28 noiembrie 2014 şi a fost organizată de   Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile prin Fondul ONG România şi finanţată prin EEA Grants.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

Comments are closed.