Spune DA voluntariatului !

S-au făcut progrese importante de-a lungul ultimilor ani în ceea ce priveşte voluntariatul, dar incă standardele referitoare la organizarea activităţilor de acest gen nu se ridică la nivelul pe care îl regăsim în Uniunea Europeană.

Astăzi a începtul Săptămâna Naţională a Voluntariatului, iar în această perioadă cuprinsă între 13 şi 19 mai, există peste 400 de oportunităţi de voluntariat, răspândite în 37 de judeţe şi Bucureşti, oferite de peste 170 de ONG-uri.

Dincolo de salutarea acestei iniţiative despre care suntem convinşi că şi anul acesta va fi o reuşită, considerăm că este deosebit de important a pune în practică recomandările Uniunii Europene privind îmbunătăţirea cadrului legislativ în această direcţie. Spre exemplu, Eurobarometrul nr. 73 din anul 2010 relevă că doar 20% dintre români se declară implicaţi în activităţi de voluntariat, în anul efecturării cercetării. În acest context, Uniunea recomandă statelor membre elaborarea unor strategii naţionale pentru promovarea solidarităţii între generaţii prin intermediul voluntariatului.

Tinerii trebuie să cunoască legislaţia în domeniu şi să ştie să o aplice. Totodată, credem în oportunitatea implicării societăţii civile în procesul decizional, în sensul mobilizării factorilor de decizie şi a întregului sector ONG.

De asemenea, modificarea legislaţiei în sensul recunoaşterii voluntariatului ca activitate lucrativă va duce către dezvoltarea şi consolidarea societăţii civile, dar şi către profesionalizarea tinerilor care pot dobândi exprienţă din acest punct de vedere încă de la vârste fragede. Practic considerăm voluntariatul reglementat astfel ca o activitate de tip win-win, atât pentru sfera guvernamentală, pe de-o parte, dar şi pentru cea neguvernamentală şi implicit pentru fiecare individ, de cealaltă parte. Astfel, statul va beneficia de experienţa profesională a unor tineri bine pregătiţi în activităţi dintre cele mai diverse, iar mediul ONG are posibilitatea să se consolideze şi să se impun ca real factor de decizie, echilibrând astfel balanţa puterilor în stat.

Aşadar, încurajarea tinerilor în a întreprinde activităţi de voluntariat ce urmează a fi recunoscute şi apreciate de către angajatori este absolut necesară într-o societate în care conform studiilor şi sondajelor realizate în ultimii ani, tinerii absolvenţi de facultăţi sunt cei îţi găsesc cel mai greu un loc de muncă stabil.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

Comments are closed.