Violenta asupra femeilor – statistici

În primele 9 luni ale anului peste 130 000 de femei au apelat serviciul de urgenţă 112 pentru a sesiza că au fost victime ale violenţei în familie, dintre acestea doar 12 000 de femei au depus plângeri penale. În fiecare an peste 200 de femei sunt ucise în urma unor astfel de abuzuri.

Considerăm aceste cifre ca fiind alarmante, asta în condiţiile în care România a făcut mari progrese în domeniu introducând ordinul de protecţie prin legea 217/2013. Se pare însă că nu este suficient. La acest moment nu există o evaluare corectă a numărului de victime, deoarece putem spune câte persoane au sesizat abuzul, însă nimeni nu poate spune câte persoane au fost abuzate de partenerii de viaţă, din cauza nesesizării faptelor.

Credem că este nevoie de o mai bună promovare a soluţiilor legale şi de încurajarea fermă şi vizibilă a victimelor violenţei domestice pentru ca acestea să apeleze autorităţile competente atunci când se află în situaţii limită.

De asemenea, considerăm că statul trebuie să asigure mai multe adăposturi pentru victime, dar şi mai mult sprijin psihologic, juridic şi profesional pentru femeile care se văd nevoite a o lua de la început atunci când decid să se îndepărteze de agresorul de care, în foarte multe dintre cazuri, sunt dependente financiar.

În această situaţie considerăm că cea mai bună variantă ar fi parteneriatul public-privat, între stat şi societatea civilă organizată şi specializată pentru a trata atât cauzele, cât şi efectele.

În acest moment gradul de prevenţie a violenţei domestice în România este la un nivel scăzut, întrucât se tratează cu precădere consecinţele. Astfel, pentru o mai bună coordonare în domeniu avem certitudinea că este nevoie de un aport de know-how care să vină dinspre societăţile care au reuşit să diminueze considerabil fenomenul.


Sursa fotografie 1: lilburnwomansclub.org
Sursa fotografie 2: The Guardian

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

Comments are closed.