Noua lege a voluntariatului 2014

Ziua de marți, 27 mai 2014 a venit cu o veste cu adevărat bună pentru tinerii români care se implică în activitățile civice şi umanitare. După mai bine de jumătate de an de când a fost depus proiectul de lege în Parlamentul României, Legea voluntariatului a fost votată.

Aceasta s-a bucurat de o majoritate covârșitoare în favoarea sa, 302 voturi pentru, doar 2 voturi împotrivă și o singură abținere.

Astfel, conform art.1(1) al Legii privind reglementarea activității de voluntariat, Statul Român recunoaşte valoarea socială a activităţilor de voluntariat ca expresie a cetăţeniei active, a solidarităţii şi responsabilităţii sociale, precum şi valoarea profesională ca expresie a dezvoltării personale, profesionale, interculturale şi lingvistice a persoanelor care desfăşoară aceste activităţi. Cu alte cuvinte, a fost recunoscută importanța activității de voluntariat, aceasta urmând sa fie considerată experiență profesională, o modalitate excelentă de a încuraja tinerii din România și nu numai pentru a se implica activ în acest gen de acțiuni.

În comparație cu alte state din Europa, România este codașă în ceea privește numărul de voluntari, conform ultimului Eurobarometru, în 2010, având un număr de 4.4 milioane de voluntari, aproximativ 20% din populația țării. Dacă privim media europeană, care este de 40% vom realiza că suntem mult în urmă, însă cu semne evidente de îmbunătățire a acestui coeficient. Liderul european la acest capitol este Norvegia, cu un procentaj de 80%, o dovadă clară că voluntariatul nu se adresează doar tinerilor, și celor trecuți de prima tinerețe, care se pot identifica cu această activitate civică.

Luând drept exemplu Marea Britanie, valoarea economică a activității de voluntariat reprezintă 7.9% din PIB, adică o sumă de 65 de miliarde de euro pe an, conform Manifestului Centrului European de Voluntariat privind voluntariatul în Europa. Dacă  privim la o țară mult mai apropiată nou, din punct de vedere geografic, valoarea economică a voluntariatului în Polonia se ridică la suma de 124 de milioane de euro, în 2004, conform Centrului European de Voluntariat. Mai mult decât atât, pentru o mai bună înțelegere a acestui fenomen, conform datelor analizate de către John Hopkins, prin Proiectul Sectorului Non-Profit Comparativ, voluntarii reprezintă 3-5% din populația activ economică. Aceste date, colectate în cele 37 de state implicate în acest proiect arată că voluntarii contribuie cu 400 de miliarde de dolari la economia globală, adică 1% din PIB-ul cumulat al celor 37 de state.

Considerăm voluntariatul o modalitate excelentă de dezvoltare atât în plan profesional, cât și în plan personal. Este primul pas, indispensabil pentru o viitoare carieră profesională. Aptitudini precum munca în echipă, organizarea, multitasking-ul, rezistență la stres și oboseală, pot fi  dobândite cel mai bine sub forma acestui gen de activități. Pe mine m-a ajutat enorm să devin o persoană sociabilă, dornică de muncă și afirmare, competitivă și pregătită mereu pentru noi provocări. Adoptarea acestei legi reprezintă o nouă dovadă a importanței pe care voluntariatul a dobândit-o de-a lungul timpului. Încurajez și susțin toți tinerii care fac voluntariat sau doresc să se implice, pentru a ajuta această societate să crească prin noi, pentru a fi modelată după nevoile noastre, a tinerilor.

În concluzie, după cum putem observa voluntariatul câștigă tot mai multă popularitate în România, unde simțul civic al tinerilor devine tot mai mare. Acum totul depinde doar de noi, să ne implicăm cât mai mult, sa ne dezvoltăm, să învățăm și să obținem o experiență profesională într-un mediu extracurricular și informal, dar extrem de eficient.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

Comments are closed.