Ziua Europeana a Limbilor

Ziua Europeană a Limbilor, sărbătorită în fiecare an pe data de 26 septembrie, a fost inițiată de către Consiliul Europei în anul 2001, an declarat Anul european al limbilor vorbit. De atunci, în fiecare an, milioane de cetățeni europeni celebrează plurilingvismul, învățarea limbilor străine pe viață, dezvoltarea comunicării interculturale, diversitatea culturală și lingvistică a Europei.

În această zi se organizează în cele 47 de  state ale Uniunii Europene manifestații, emisiuni de televiziune și radio, concursuri lingvistice, conferințe, spectacole, animații pentru copii, cursuri de limbi străine, etc.

Anul acesta la București, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Agenția Națională pentru Programe  Comunitare  în  Domeniul Educației și Formării Profesionele (ANPCDEFP), Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și institutele culturale din rețeaua EUNIC organizează o serie de manifestări atât pe data de 26, cât și pe data de 28 septembrie, reunite sub un mare eveniment LinguaFest 2013.

Joi, 26 septembrie, la Reprezentanța Comisiei Europene în România va avea loc ceremonia de acordare a premiilor European Language Label pentru proiecte creative și inovatoare în domeniul predării și învățării limbilor străine și a distincțiilor individuale European Language Label. În cadrul aceleiași manifestări, va fi lansată și “Publicația European Language Label”, ediția 2013. După-amiază va avea loc o cafenea literară interculturală cu tema “Cetățenie europeană și dialog intercultural”.

Sâmbătă, 28 septembrie, pentru publicul larg se organizează la Grădina Verona, în incinta Librăriei Cărturești o manifestare ce se dorește a fi o excursie lingvistică prin Europa. Vor avea loc diferite programe, printre care și karaoke, cursuri de gastronomie, lecții deschise în mai multe limbi, spectacole, jocuri interactive, dansuri etc. Se vor organiza 12 mini-cursuri de limbi europene sau doritorii pot participa la jocuri lingvistice premiate cu ghiduri de conversație, dicționare, cărți și răcoritoare servite pe terasa grădinii.

Ziua Europeană a Limbilor nu va trece nemarcată nici în celelalte orașe ale țării. De exemplu,  la Iași se va organiza Târgul ZEL (25-26 septembrie) cu atracții pentru elevii de gimnaziu și liceu. La Ploiești, între 26-29 septembrie, se organizează festivalul multicultural “Alfabetul conviețuirii”, în cadrul căruia vor avea loc spectacole, parada costumelor naționale, standuri expoziționale. În același timp va avea loc și evenimentul “Adresați-vă Europei în 4 limbi europene” la Școala Nicolae Iorga.

O manifestare interesantă are loc în Belgia, pe 26 septembrie,  unde se va realiza o expoziție de poezie în mai multe limbi, fiecare poezie fiind scrisă în limba originală și tradusă în limbile franceză și olandeză. Expoziția va fi accesibilă publicului larg, fiind afișată în metrouri, tramvaie și autobuze. În capitala Croației, Zagreb, se va organiza un concert rap multilingvistic. La Berlin, Reprezentanța Comisiei Europene din Berlin organizează o discuție între public și comisie cu tema “Multilingvism și mobilitate”.

Polonia organizează numeroase evenimente in perioada 20-30 septembrie în toate colțurile țării. Pe 28 septembrie în Cracovia va avea loc un Language City Game, iar seara Noaptea cinematografiei europene. La Varșovia, pe data de 27 septembrie vor avea loc workshopuri teatrale multilingvistice, iar la Wroclaw în perioada 20-27 septembrie sunt organizate workshopuri și lecții demo de limbi.

În Suedia, la Stockholm, pe 26 septembrie are loc o cafenea lingvistică, iar între 26-29 septembrie la Gothenburg (Göteborg) se organizează Târgul internațional de carte la care România este invitată de onoare.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

Comments are closed.